3 Ocak 2016 Pazar

ERMENİ SORUNU İLE İLGİLİ BASIN VE ÇALIŞMALARI




ERMENİ  SORUNU İLE İLGİLİ BASIN VE ÇALIŞMALARI

Değerli Okuyucular,

YENİ TÜRKİYE, YAYINLARI;

Bu sayısında Ermeni Sorunu'nu mercek altına aldı ve her zaman olduğu gibi bu konuda yapılmış en önemli çalışma ortaya çıkmış oldu. 18 Ocak 2001 tarihinde Fransız Milli Meclisi'nde "Ermeni Soykırımı Kanunu"nun kabulü ile geçtiğimiz sonbaharda ABD'de son anda Başkan Clinton'un müdahalesiyle önlenebilen menfî gelişmeler zincirine son halka ilâve edilmiştir. Bu durum, Türk dış politikası ve Türkiye'nin millî güvenliği bakımlarından fevkalâde ciddî bir tehlikenin ortaya çıktığını göstermektedir. Yargıtay Başkanı Sayın Sami SELÇUK'un bu konuda Fransa Cumhurbaşkanı Jacques CHIRAC'a yazdığı tarihi mektubunda belirttiği gibi, "Fransız Ulusal Meclisi'nin benimsediği metin, bana öyle geliyor ki, kendi tarihinde yaşanan bu üzücü sayfaların Fransızların bilinçaltında yumaklaştırdığı suçluluk duygusuyla benim halkımı sanık sandalyesine oturtarak kendini rahatlatma çabasının bir ürünüdür". Her ne kadar başta Chirac olmak üzere batılı dostlarımız (!), "1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde meydana gelmiş olaylardan modern Türkiye'nin sorumlu tutulamayacağını" söylüyorlar ise de Ermeni diasporası ve Ermenistan Cumhuriyeti ile birlikte yaptıkları plân şöyledir: Önce Türkiye Cumhuriyeti'ni özür dilemeye zorlayacaklar; sonra sıra, sözde soykırım olaylarında hayatlarını kaybedenler için tazminat istemeye gelecek; daha sonra mirasçılar sıfatıyla şahısların emlâk talepleri başlayacak; nihayet Türkiye'den toprak talebinde bulunmak isteyeceklerdir. Nitekim, bu muhtemel gelişmelerin emâreleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Tabiî sonunda avuçlarını yalayacaklardır ama bizim de bu konuda vakûr, lâkin çok dikkatli bir politika takip etmemiz gerekir.

Soykırım suçunun tarifi, 1948 yılında düzenlenen "Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi"nde yapılmıştır. I. Cihan Harbi'nde düşmanlarla birlikte Osmanlı Devleti'ni arkasından hançerleyen Ermenilerin 1915 yılında çıkarılan bir kanunla tehcir edilmesinin soykırım (genocide) suçu ile hiçbir benzerliği yoktur. 1915 olayları esnasında Osmanlı Devleti, kendisini saldırılardan koruyabilmek için tedbir almak zorunda kalmış ve tehcir uygulamasını gerçekleştirmiştir. Devletin ırk veya din ayırımı gözeterek sistemli bir etnik temizlik yapması şöyle dursun, bilâkis tehcir sırasında Ermenilerin güvenliğinin sağlanması için gayret gösterilmiş ve o günlerin çetin savaş ortamında hüsnüniyetle her türlü tedbirin alınmasına çalışılmıştır.

Aslında ortada bir soykırım vardır ama bu soykırım Ermeniler tarafından Müslüman Türklere, Kürtlere ve Araplara uygulanan soykırımdır. Ermeniler evvelâ terör faaliyetlerine, suikastlere, isyanlara başlamışlar; daha sonra Ruslarla işbirliği yaparak devlete ihanet etmişler ve sonunda Müslüman ahaliye karşı tarihte benzeri görülmemiş bir katliam başlatmışlardır. Ermeni Patrik Yardımcısı Gevont Turyan'ın 1917'de yazdığı rapordaki şu tespiti, Ermeni meselesini en güzel şekilde özetlemektedir: "Bu hain nankörler, bu dengesizler gerçekleri inkâr etmişler ve en gözde teba olarak kendilerine şanla şerefle yaşama imkânı bağışlayan bu ülke üzerinde kin, nefret ve ayrılık tohumları ekmişlerdir".

Dergimizin bu sayısında yer alan birçok bilimsel makale literatüre girecek niteliktedir. 103 bilimsel makaleyi, çoğunluğu akademik kariyere ve ihtisasa sahip olan 16 devlet ve siyaset adamı dışında 87 bilim adamı ve uzman hazırladı. Çalışmalardan 26'sı daha önce yayınlanmış ancak yaygınlaştırılması gereken, 77'si ise tamamen orijinal yazılardır. Yazıların tamamına yakın kısmı arşiv belgelerine dayanan bilimsel makaleler, incelemeler ve araştırmalardan meydana gelmektedir. Başta TBMM Başkanımız Sayın Ömer İZGİ, Devlet Bakanı Sayın Prof. Dr. Abdulhalik ÇAY ve Kültür Bakanı Sayın İstemihan TALAY olmak üzere, değerli yazılarıyla Dergimizi şereflendiren devlet ve siyaset adamlarımıza ayrı ayrı teşekkürü borç biliyoruz. Binbir meşguliyet ve devlet işi arasında zaman ayırıp bir dergiye bilimsel makale yazmaları, milletimize mahsus zerafet ve nezaketin emsalsiz bir tezahürü olmuştur. Çileli, fedakâr, mütevazı bilim adamlarımıza ve uzmanlarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz.


Büyük Türk Milleti ve bu asil milletin kurduğu Türk Devletleri, tarihin her döneminde daima âdil, müşfik ve hoşgörülü olmuştur. Bizim milletimiz hiçbir zaman ırk ve din ayırımcılığı yapmamış ve kimseye zulmetmemiştir. Bizim tarihimizde karanlıklar, soykırımlar, katliamlar değil aydınlıklar, güzellikler, iyilikler vardır. Bir avuç Ermeni diasporasının ve kullandıkları egoist politikacıların şamatası karşısında boyun eğecek değiliz. Alnımız açık, başımız diktir. YENİ TÜRKİYE'nin bu naçiz çalışmasının Ermeni sorununun hallinde katkıda bulunmasını diliyorum.


Selâm, Sevgi ve Saygılarımızla.


Güler EREN



Editörlüğünü Hasan Celâl Güzel'in yaptığı "Osmanlı'dan Günümüze Ermeni Sorunu" isimli kitabımız ile Yeni Türkiye yayınları arasında ayrı bir tarih serisi başlattık. Ermeni Sorunu'nun bütün yönleriyle mercek altına alındığı eserde; birinci bölümde "Ermeni Senaryosu ve Gerçekler" başlığı altında, Osmanlı'dan günümüze Ermeni ilişkilerinin tarihçesi ve sözde Ermeni soykırımının gerçek yüzü anlatılmakta, ikinci bölümde "Pax Ottomana ve Hristiyan Azınlıkların Durumu" başlığı altında, Osmanlı Barışı, Osmanlı Millet Sistemi ve bu sistem içerisinde Ermeni, Rum ve Yahudilerin statüsü incelenmekte ve üçüncü bölümde Ermeni Mezalimi ele alınmaktadır.

YENİ TÜRKİYE 

Dergisi'nin Kasım 1994'te yayınladığımız ilk sayısında okuyucularımıza yayın amacımızı şu şekilde açıklamıştık: "Dünyada ve Türkiye'de çok hızlı bir değişim yaşanıyor. Geleceğin dünyası ve Türkiye'si bambaşka olacak. Bu değişim sadece bilim ve teknolojide, bilgisayarda, elektronikte, biyokimyada değil; ekonomide, hukukta, sosyal hayatın her kesiminde, kültürde ve en önemlisi zihinlerde ortaya çıkacak. Gelin görün ki Türkiye'miz bu değişimi karşılamaya hazır değil. Yeni Türkiye, 21. yüzyılın yeni Türkiye'sinin yeniden yapılanması için her konuda fikir geliştirmeyi kendisine görev olarak kabul ediyor... Geleceğin Türkiye'si, yepyeni bir Türkiye olacaktır... Yeni Türkiye ile hayalimizdeki bu Türkiye'nin doğuşu için çorbada tuzumuz olursa kendimizi bahtiyar sayacağız."
Dergi ve kitap yayınlarıyla, uluslararası araştırmalarla ve 40.000 sayfalık, rafları dolduran külliyatımızla "çorbaya tuzu atabildiğimize" inanıyoruz. Geleceğin Türkiye'sinin sağlam yapıtaşlarını bu yayınlarımızla oturtmaya çalışırken, "mâzîsiz âtî" olamayacağı şuuru ile tarih araştırmalarını da başlattık. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yıldönümü münasebetiyle geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 12 ciltlik "Osmanlı" araştırması, bu alandaki en önemli çalışma olarak tanındı. Üstad Prof.Dr. Halil İnalcık'ın deyimiyle "Osmanlı Projesi, son yıllardaki en muhtevalı ve ciddî Osmanlı araştırması oldu." Ayrıca, 4 ciltlik "The Great Ottoman-Turkish Civilization" adlı İngilizce eser ile "701 Osmanlı" başlığı altında bu yıl 4 ciltlik bir araştırmayı yayınladık.

Bu çalışmalarımızın başarıya ulaşmasından cesaret alarak, "Osmanlı'dan Günümüze Ermeni Sorunu" isimli kitabımız ile Yeni Türkiye Yayınları arasında ayrı bir Tarih Serisi başlatıyoruz. Ermeni Sorunu'nun bütün yönleriyle mercek altına alındığı eserde; birinci bölümde "Ermeni Senaryosu ve Gerçekler" başlığı altında, Osmanlı'dan günümüze Ermeni ilişkilerinin tarihçesi ve sözde Ermeni soykırımının gerçek yüzü anlatılmakta, ikinci bölümde "Pax Ottomana ve Hristiyan Azınlıkların Durumu" başlığı altında, Osmanlı Barışı, Osmanlı Millet Sistemi ve bu sistem içerisinde Ermeni, Rum ve Yahudilerin statüsü incelenmekte ve üçüncü bölümde "Ermeni Zulmünün Kurbanları" başlığı altında, sözlü bir tarih denemesi şeklinde doğuda Ermeni zulmüne uğrayan vatandaşların ifadelerinden meydana gelen bir araştırma yer almaktadır. Eserdeki bilimsel makaleler, Osmanlı, İngiliz ve Amerikan arşivlerine dayanılarak hazırlanmış, konunun uzmanı bilim adamlarının çalışmalarıyla geçen yıl gerçekleştirdiğimiz uluslararası Osmanlı Araştırmasından derlenmiştir.
Bu kitabımızın, Yeni Türkiye Tarih Serisi'nin Türk ve Dünya tarihine ışık tutacak değerli eserlerine başlangıç teşkil edeceğine ve Ermeni sorununun çözümüne katkıda bulunacağına inanıyoruz.
YENİ TÜRKİYE



 ..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder