28 Ocak 2016 Perşembe

Ermeni Meselesinde Millî Politika Uygulanmalı






"Ermeni Meselesinde Millî Politika Uygulanmalı"

Prof. Dr. Cemalettin TAŞKIRAN:












Ermeni Oyları Sarkozy İçin Önemli


S. Demirtürk- İsterseniz öncelikli olarak Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen ve bu ay içinde de senatoda oylanacak olan inkâr yasasından başlayalım. Bu yasa nereden çıkmıştır ve neden şimdi?

C. Taşkıran-
 Fransız Parlamentosu daha önce de denediği, Ulusal Meclis’te kabul edilen ama Senato’da kabul edilmeyen bir yasa tasarını tekrar gündeme getirdi. Buna göre; Fransız Parlamentosu’nda kabul edilmiş olan soykırımları inkâr etmek Fransa’da cezai müeyyide gerektiriyor. Soykırımı inkâr eden şahıslar 45 bin Avro para veya 1 yıl hapis cezasıyla yargılanabiliyorlar. Buna nasıl gelindiğine bakacak olursak. Biliyorsunuz 2001’de Fransa, 1915 olaylarıyla ilgili sözde soykırımı kabul eden bir karar çıkmıştı. Bunları engellemek aslında çok da mümkün değil, çünkü her parlamento kendi çıkarları doğrultusunda böyle kararlar alabilir. Eğer ikili ilişkileriniz iyiyse bu tür kararlar çıkmasını engellersiniz, çok iyi değil ya da o ülke ile siyasî bir çatışma içinde iseniz bunu engelleyemezsiniz. Ülkelerin bilimsel ve hukuksal gerçeklerle çelişen böyle kararlar almaları söz konusu olabilir. Ama 2006’da yılında buna cezai müeyyide getiren yasa tasarısını parlamentoya getirmeleri önemliydi. Türkiye çaba harcadı ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin partisinin oylarıyla Senato’da bu yasa tasarısı reddedildi. Şimdi aradan altı yıl geçtikten sonra 2012’de aynı yasa tasarısını Senato’ya geliyor. Tahminim o dur ki, bu tasarı Senato’dan da geçecektir. Çünkü Fransa bu meseleyi hem iç hem dış politika aracı olarak kullanmak istiyor.

2012 yılında Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri var ve Sarkozy tekrar cumhurbaşkanlığına aday oldu ve dolayısıyla bir seçim yatırımı olarak bu tasarıyı destekliyor. Fransa’da bilindiği gibi 500 bin civarında olduğu tahmin edilen bir Ermeni diasporası var ve bunların da yarıya yakınının seçmen olduğu ifâde ediliyor. Bu rakam yüzdeye vurulduğunda aşağı yukarı yüzde 5-6’lık bir oy oranına tekabül ediyor ki, bu da Sarkozy için önemli bir oy oranıdır. Sarkozy, bu ihtiyaçtan dolayı 2006’da reddettirdiği tasarıyı şimdi kendi eliyle Fransa Ulusal Meclisi’ne getirdi ve kabul ettirdi şimdi de Senato’da oylatmaya hazırlanıyor. Bu iç politikada kullanılmasıdır meselenin.

Fransa, Türkiye’yi Rakip Olarak Görüyor
Bu tasarının bir de dış politika ayağı var. Biliyorsunuz BOP kapsamında Ortadoğu’da yaşananlar olaylar var. Tabiî burada gelişmeleri sâdece BOP kapsamında değerlendirmiyoruz, Arap kardeşlerimizin özgürlük için verdikleri mücadeleyi küçümsemiyoruz. Olaylarda Ortadoğu halklarının on yıllar süren baskı rejimlerinden bunalmış olmasının da payı vardır. Fakat Ortadoğu’da yaşanan isyânlarda BOP’u sahiplenenlerinin parmağı var elbette, bunu da inkâr etmek mümkün değil. Bu bağlamda, Ortadoğu’da yeni bir döneme doğru girildiğini söyleyebiliriz. Bu yaşananlara “bahar” da diyebilirsiniz “sonbahar” da. Diktatörlerin devrilmesi açısından bahardır ama yerine neyin konacağı belli olmadığı; bir kaos ve kargaşa ortamı yarattığı için de sonbahardır. Fransa, Arap Bahar’ının yaşandığı bölgelerde Türkiye ile kendisini bir rekabet içerisinde görüyor. Zaten dikkat edilirse geçmişte Fransa; Suriye ve Lübnan’a yerleşmişti. Daha sonra bağımsızlık verdi bu ülkelere ama elini eteğini çekmedi buralardan. Ayrıca Fransa’nın Kuzey Afrika ile de ilgisinin olduğu tarihi bir gerçektir. Fransa, hem Kuzey Afrika’da, Mağrip ülkelerinde, hem de Ortadoğu’da yeni oluşumlar ortaya çıkmaya başlayınca bu yeni düzende pay sahibi olmak istiyor. Burada kendisine rakip olarak gördüğü ülkelerden birisi de Türkiye’dir.


Fransa Ermeni Meselesinde Birinci Derecede Sorumlu

S. Demirtürk- Hocam, bölgede Türkiye dışında başka ülkeler de etkinlik kurmak istiyor. Neden Türkiye’yi rakip görüyor Fransa?

C. Taşkıran-
 Diğer ülkeler de rakip olmakla birlikte bir Batılı dayanışması var aralarında. Bunlar aralarında anlaşabiliyorlar, paylaşabiliyorlar. Hâlbuki tarihsel olarak Türkiye’nin bu konulara yaklaşımı paylaşım şeklinde değildir. Türkiye eski hinterlandına hizmet için ve ortak değerleri paylaştığı kardeşleri için bölgeyle ilgilenmektedir ve Batılı anlamda emperyal bir vizyona sahip değildir.

http://www.2023.gen.tr/ocak2012/6.htm

..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder