22 Aralık 2014 Pazartesi

ASALA ERMENİ TERÖR ÖRĞÜTÜNÜN ŞEHİT ETTİĞİ TÜRK DİPLOMATLARI VE YAKINLARI,,3



ASALA  ERMENİ TERÖR ÖRĞÜTÜNÜN ŞEHİT ETTİĞİ TÜRK DİPLOMATLARI VE YAKINLARI,,3


.

ORHAN GÜNDÜZ









ORHAN GÜNDÜZ
4 Mayıs 1982
Boston / ABD
Türkiye'nin Boston Fahri Konsolosu Orhan GÜNDÜZ, uğradığı silahlı saldırıda öldü.

****

ERKUT AKBAY







ERKUT AKBAY
7 Haziran 1982
Lizbon / Portekiz

Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut AKBAY otomobilinde uğradığı silahlı saldırıda öldü. Otomobilde bulunan eşi Nadide AKBAY, yaralı olarak kaldırıldığı hastanede bir süre sonra yaşamını yitirdi.

****

ATİLLA ALTIKAT









ATİLLA ALTIKAT
27 Ağustos 1982
Ottawa / Kanada

Türkiye'nin Ottowa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Atilla ALTIKAT, silahlı saldırı sonucu öldü.


****

BORA SÜELKAN









BORA SÜELKAN
9 Eylül 1982
Burgaz / Bulgaristan

Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosluğu İdari Ataşesi Bora SÜELKAN katledildi. 1982 yılında ayrıca; 

- 8 Nisan'daTürkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Kani GÜNGÖR, uğradığı silahlı saldırıda yaralandı. 

- 21 Temmuz'da Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Kemal Demirer'e konutu önünde silahlı saldırı düzenlendi. Demirer, olaydan yara almadan kurtulurken, saldırgan yaralı olarak yakalandı. 

- 7 Ağustos'da ASALA'ya bağlı 2 terörist Ankara Esenboğa Havalimanında düzenlediği silahlı baskında 8 kişi öldü, 72 kişi yaralandı. Bu, Ermeni terörizminin Türkiye'deki ilk eylemi oldu. ESENBOĞA OLAYI




7 AĞUSTOS... ESENBOĞA'NIN KANLI GÜNÜ!



7 AĞUSTOS... ESENBOĞA'NIN KANLI GÜNÜ!








Ermeni Gizli Terör Örgütü ASALA'nın Esenboğa Havalimanı'na düzenlediği saldırının üzerinden tam 31 yıl geçti... Geçen yıllar acıların hafızalardan silinmesi için yetmedi...


Esenboğa Havalimanı saldırısı, Ermeni silahlı terör örgütü ASALA tarafından 7 Ağustos 1982 tarihinde gerçekleştirilmişti. ASALA tarafından Türkiye'de yapılan ilk ve en kanlı eylem olan Esenboğa Havalimanı saldırısında 9 kişi hayatı kaybetmiş 72 kişi de yaralanmıştı.
Olayın üzerinden tam 31 yıl geçti...

Ancak ASALA'nın Türkiye'deki ilk kanlı eylemi hala ilk günkü gibi akıllarda...

Peki, bu kanlı eylem nasıl gerçekleşmişti?

İşte tarih kitaplarında kara bir gün olarak bahsedilecek o saldırının ayrıntıları...

KAÇANLARA ATEŞ ETTİLER!

Saldırı, KLM havayolu şirketinin satış ofisine yakın bir noktada,pasaport kontrolü sırasında kimliği belirsiz kişilerin sakladıkları silahları ortaya çıkarmaları ve o esnada bir patlama yaşanması ile başladı. İsimleri Zohrab Sarkisyan ve Levon Ekmekçiyan olan saldırganlar tarafından yapılan eylem öncesi görgü tanıklarının ifadesine göre faillerinden biri "Sizden 25 kişinin ölmesi ne fark eder? Bizden bir milyon kişi öldü" diye bağırdı. Bu sırada bazı yolcular kaçmaya başladı ve eylemi gerçekleştiren teröristler kaçanlara ateş etti.

Yaşanan arbedede silahlı saldırganlar, kafeteryaya koşarak ve burada bulunan yirmi kişiyi rehin aldı. Güvenlik güçlerinin olay yerine gelmesiyle birlikte sıcak çatışmalar yaşandı.

9 ÖLÜ, 72 YARALI






İki saat boyunca yaşanan çatışma sonucunda, 9 kişi hayatını kaybederken 72 kişi yaralandı. Ölenler arasında üç Türk polis memuru, üç Türk yolcu, bir Türk havaalanı personeli, bir Amerikalı kadın yolcu ve bir Alman mühendis bulunuyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı görevlisi Falmouth Jean Bosworth, Amerikalı havaalanı görevlisi DF Bosworth'un bir kurşunla öldürüldüğünü açıkladı.

BİRİ ÖLÜ DİĞERİ YARALI OLARAK ELE GEÇİRİLDİ

Çatışma sırasında Zohrap Sarkisyan öldürülürken diğer terörist Levon Ekmekçiyan ise yaralı olarak yakalandı.

Olay anında Ankara'ya gelecek ailesini karşılamak üzere havalimanında bulunan Fen fakültesi kimya bölümü öğrencisi Bekir Sıtkı Sencer camdan aprona atladı. Güvenlik görevlileri öğrenciyi salgırlanlardan biri sanarak yakalayıp yere yatırdı ancak kısa süre sonra gerçek anlaşıldı. Vurulma tehlikesi atlatan öğrenci kalabalığın endişeli bakışları arasında hastaneye kaldırıldı.

SALDIRGAN İDAM EDİLDİ

Saldırı sonrası ASALA örgütü eylemi üstlendi ve Türk hükümetinin isteklerini yerine getirmemesi durumunda faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu. Yakalanarak mahkemeye çıkarılan Levon Ekmekçiyan bu saldırıya çeşitli eğitimlerle motive edildiğini ancak yaşanan saldırı sonrası yaptığının saçma ve yanlış olduğunu anladığını ifade etti.
Ekmekçiyan, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını ayırmak ve başka bir devletin egemenliği altına girmeye yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı örgüte üye olmak yönetmek ve adam öldürmek suçlarından idam cezasına mahkum edildi.
İdam cezası, benzeri olaylarda 5-8 yıl hapis cezası veren ülkelerde olumsuz karşılanmasına rağmen birçok uluslarası hukukçu tarafından haklı bulundu.

Ekmekçiyan, cezaevinde iken masum insanların öldürülmesi hakkındaki pişmanlık ifadesi içeren ve bir mektubu yazmış bu mektup Türk hükümeti tarafından ASALA örgütüne gönderildi. Avukatların yaptığı itiraza rağmen mahkeme kararı uygulandı ve 29 Ocak 1983 tarihinde Levon Ekmekçiyan idam edildi.
ARTİN PENİK KENDİNİ YAKTI!



Esenboğa Havalimanı saldırısı sonrasında, ASALA'nın kanlı eylemlerine tepki olarak Ermeni asıllı Türk Vatandaşı Artin Penik, 10 Ağustos 1982 günü Taksim Meydanı'nda üzerine benzin dökmüş ve elindeki çakmakla kendini tutuşturarak yaktı. Penik bu olaydan hemen sonra hastaneye kaldırıldı.
2 saat süren bir ameliyatta bütün derileri ayıklandı ve -1 derecelik suda yıkandı. Fakat bütün müdahalelere rağmen, hastanede 5 gün yattıktan sonra hayatını kaybetti.
Penik, hastanedeki üçüncü gününde yaptığı açıklamalarla "Pişman değilim. Ülkem için canımı vermeye hazırım" demişti.
İŞTE PENİK'İN O TARİHİ AÇIKLAMALARI

TÜM YAŞANANLARI ANLATTI

Olay sırasında Esenboğa Havalimanı’nda bulunan ve üç saate yakın teröristlerin elinde rehin kalan Sıtkı Bekir Sencer, ASALA'nın baskını nasıl başlattığını, yaşanan paniği ve gergin anları, teröristlerin rehinelere nasıl davrandıklarını, kendisinin teröristlerin elinden nasıl kurtulduğunu ve baskınla ilgili birçok ilginç ayrıntıyı CNNTürk'te yayınlanan "Oradaydım"  belgeselinde anlatmıştı.
Yaşanan hain saldırıda hayatını kaybedenlere AirportHaber Ailesi olarak bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz.


****

NADİDE AKBAY









NADİDE AKBAY
7 Haziran 1982
Lizbon / Portekiz



Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut AKBAY otomobilinde uğradığı silahlı saldırıda öldü. Otomobilde bulunan eşi Nadide AKBAY, yaralı olarak kaldırıldığı hastanede bir süre sonra yaşamını yitirdi.


****

GALİP BALKAR








GALİP BALKAR
9 Mart 1983
Belgrad / Yugoslavya

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Galip BALKAR'a 2 terörist tarafından 9 Mart'ta silahlı saldırı düzenlendi. Olayda ağır yaralanan BALKAR, 11 Mart'ta hayatını kaybetti. Olayda, bir Yugoslav öğrenci de öldü. Saldırıyı yapan Kirkor Levonian ile Raffi Aleksandre Elbekian, olaydan tam bir yıl sonra 9 Mart 1984'de 20'şer yıl ağır hapis cezasına çarptırıldılar.


****

DURSUN AKSOY


DURSUN AKSOY
14 Temmuz 1983
Brüksel / Belçika


Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun AKSOY, ermeni teröristlerce katledildi.

****


CAHİDE MIHÇIOĞLU











CAHİDE MIHÇIOĞLU
27 Temmuz 1983
Lizbon / Portekiz

Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği, 5 Ermeni terörist tarafından basıldı ve bina içindekiler rehin alındı. Baskın sırasında büyükelçilik Müsteşarı Yurtsev MIHÇIOĞLU'nun eşi Cahide MIHÇIOĞLU hayatını kaybetti. Portekiz polisi, düzenlediği operasyonla rehineleri kurtardı, 5 teröristi de öldürdü. Saldırıyı, "Ermeni Devrimci Ordusu" adlı örgüt üstlendi. Örgüt, teröristlerin öldürülmesi nedeniyle Portekiz Başbakanı Mario Soarez'i ölümle tehdit etti. 
1983 yılında ayrıca;

- 16 Haziran'da İstanbul Kapalıçarşı'da bir terörist tarafından halkın üzerine ateş açıldı. Olayda 2 kişi öldü, 21 kişi de yaralandı. Saldırgan, olay yerinde öldürüldü. Olayı bir ermeni teröristin yaptığı anlaşıldı.

- 15 Temmuz'da THY'nin Paris Orly havalimanındaki bürosu önünde bomba patladı. Olayda, 2'si Türk, 4'ü Fransız, 1'i Amerikalı, 1'i de İsveçli olmak üzere 8 kişi öldü, 28'i Türk, 63 kişi de yaralandı. Bu olay tarihe "Orly Katliamı" olarak geçti.


****

IŞIK YÖNDER









IŞIK YÖNDER
28 Nisan 1984
Tahran / İran


Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Sekreteri Şadiye YÖNDER'in eşi, İran ile Türkiye arasında ticaret yapan işadamı Işık YÖNDER, bir ASALA militanı tarafından öldürüldü.


****

ERDOĞAN ÖZEN










ERDOĞAN ÖZEN
20 Haziran 1984
Viyana / Avusturya

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Ataşesi Erdoğan ÖZEN, otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü. Olayı, "Ermeni Devrimci Ordusu" adlı örgüt üstlendi.

****

EVNER ERGUN









EVNER ERGUN
19 Kasım 1984
Viyana / Avusturya

Türkiye'nin BM Temsilciliğinde görevli Evner ERGUN, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldü. Bu olayı da, "Ermeni Devrimci Ordusu" adlı örgüt üstlendi. 
1984 yılında ayrıca;

-27 Mart'ta Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Ticaret Müşavir Yardımcısı Işıl ÜNEL'in otomobiline bomba yerleştirmeye çalışan bir terörist, bombanın elinde patlaması sonucu öldü.

-28 Mart'ta yine Tahran'da Büyükelçilik Başkatibi Hasan Servet ÖKTEM ve Büyükelçilik Ataşe Yardımcısı İsmail PAMUKÇU, evlerinin önünde uğradıkları silahlı saldırıda yaralandılar.


..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder