18 Aralık 2015 Cuma

ERMENİLERİN YAPTIĞI KATLİAMLARDAN FOTOĞRAFLAR





ERMENİLERİN YAPTIĞI KATLİAMLARDAN FOTOĞRAFLAR



11a980.jpg
Balta ile Katliam: İzmit'in Kollar köyünden Ermeniler tarafından balta ile katledilen müslümanlardan bir kısmının olaydan sonra çekilen fotoğrafı; 1- Boşnak Malik 2- Abdulmecid oğlu Ali 3- Ali oğlu Seyid (14 yaşında) 4- Ömer oğlu Abdulgani 5- Abdulgani oğlu Mecid 6- Abdullah oğlu Hüseyin 7- Bekir oğlu Yusuf 8- Osman oğlu Ismail 

Kaynak : Ermeni Ayaklanmaları ve Ihtilal Hareketleri.

11a9a8.jpg


Erzincan'da Ermeniler tarafından ırzına geçilerek öldürülen Pakize adlı bir Türk kadını. 
Kaynak :Massacre Exerted By The Armenian On The Turks During World War I Pictures.


11a9bc.jpg
25 Nisan 1918'de, Subatan'da Ermeniler tarafından öldürülen Türk çocuklar, kadınlar ve karınları deşilerek bebekleri çıkarılan anneler. 

Kaynak:Massacre Exerted By The Armenian On The Turks During World War I Pictures.

11a9c6.jpg


Erzincan'ın Odabaşı bölgesinde, Ermeniler tarafından oyularak katledilen bir Türk. 
Kaynak :Massacre Exerted By The Armenian On The Turks During World War I Pictures.



11a9d0.jpg
Sivas'ta Ermeni çeteleri tarafından yapılan katliamda boğazı kesilerek öldürülen jandarma Mustafa. 

Kaynak : Ermeni Ayaklanmaları ve Ihtilal Hareketleri.

 

11a9da.jpg
Ordudan hava değişikliği için terhis edilen ve 23 Temmuz 1915 de Diyarbakır'ın Lice kazasına bağlı Kum ve Çom köyleri civarında elleri ayakları bağlanarak Ermeni komitecileri tarafından şehid edilen askerler. 

Kaynak : Ermeni Ayaklanmaları ve Ihtilal Hareketleri.

11a9e4.jpg


Diyarbakır'ın Şark nahiyesine bağlı Hızır İlyas köyü Mersani deresi (23 Temmuz 1915). Hono ismindeki ermeninin başında bulunduğu çete tarafından hançer ve kurşunla şehit edilen erkek, kadın ve çocuklar. 
Kaynak : Ermeni Ayaklanmaları ve Ihtilal Hareketleri.



11a9ee.jpg


29 Ağustos 1914 tarihinde Ermeni çeteleri tarafından Siverek-Urfa Yüksekyol ve Karacadağ civarında türbe ziyareti sırasında esir edilip canlı hedef yapılarak şehit edilen müslüman Türkler. 
Kaynak : Ermeni Ayaklanmaları ve Ihtilal Hareketleri.



11a9f8.jpg
Silvan civarında, Beşnik ermeni köyüne Van ve Tolorya'dan gelip, Doryan Dano ve kardeşlerinin başında bulunduğu Ermeni çeteleri tarafından 11 Haziran 1915 tarihinde Şeytankaya mevkiinde şehit edilen milis subayı Hamid Efendi komutasında bulunan erzak kafilesi, jandarması ve subayları. 

Kaynak : Ermeni Ayaklanmaları ve Ihtilal Hareketleri.

11aa02.jpg


Erzincan Odabaşı bölgesinde, birbirlerine bağlanmış halde öldürülmüş kadın ve çocukların cansız bedenleri. 
Kaynak :Massacre Exerted By The Armenian On The Turks During World War I Pictures.



11aa0c.jpg


16 Şubat 1918'de, Erzincan'ın Vagarir köyünde, Ermeniler tarafından şehit edilen ve bir evin arkasında bulunan şehit edilmiş Türkler. 
Kaynak :Massacre Exerted By The Armenian On The Turks During World War I Pictures.


11aa16.jpg


Hasankale'de, Ermeniler tarafından şehit edilen kadın ve çocuklar. 
Kaynak:Massacre Exerted By The Armenian On The Turks During World War I Pictures.


Azerbaycan’da 20 Ocak 1990 Olayları her yıl olduğu gibi bu yıl da anılmıştır. 


Bakü’de Şehitler Hıyabanı'nda düzenlenen törene Devlet Başkanı İlham Aliyev, bakanlar, üst düzey yöneticiler ve yabancı misyon temsilcileri katılmıştır. Aliyev, törende Şehitler Hıyabanı'nda Azerbaycan'ın bağımsızlığı yolunda şehit olanlar için dikilen Ebedi Meşale Anıtı’na çelenk bırakmış ve saygı duruşunda bulunmuştur. Askerî bando tarafından Millî Marşın çalınmasından sonra Türkiye'nin yeni Bakü Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Seyhan Ceyhan'ın da aralarında olduğu yabancı misyon temsilcileri Aliyev'e taziyelerini sunmuştur. Resmî törenden sonra askerî personel, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının personelleri Şehitler Hıyabanı'nı ziyaret ederek, şehitlerin kabirlerine karanfil bırakmıştır. Yerel saatle 12.00'de ülke genelinde 1 dakikalık saygı duruşunun yapıldığı Ulusal Matem Günü'nde yarıya kadar indirilen bayrakların yanına matem işareti olarak siyah kurdeleler takılmıştır.

20 Ocak Olaylarına Doğru


1980’li yıllar Sovyetler Birliği’nde ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların çözülmesinin çok güçleştiği yıllar olmuştur. Gorbaçov’un izlediği Glasnost (Açıklık) ve Perestroyka (Yeniden Yapılanma) politikaları Sovyetler Birliği’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi Güney Kafkasya’da da demokratikleşme taleplerini artırmıştı. Şubat 1988’de Azerbaycan’a bağlı olan Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’nde devlet kurumlarına Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı çekilmişti. Ermenilerin elindeki Dağlık Karabağ yönetimi, bölgenin Ermenistan ile birleşmesi yönünde karar almıştı. Azerbaycan için bir topraktan öte manevi değeri de olan Karabağ’ın Ermenilerin eline geçmeye başlamasına rağmen, bu duruma Azerbaycan’da iktidarı elinde bulunduran yerel komünist partisinin yeterli tepki göstermemesi ülkede milliyetçilik hareketlerinin artmasına yol açmıştı. 


Azerbaycan Halk Cephesi Kuruluyor


1918-1920 yılları arasında yaşayan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’ni kuran Müsavat (Eşitlik) geleneğinin ülkede halen varolması, Karabağ olayları sonrası milliyetçilik hareketlerinin organize olmasına yardımcı olmuştur. Nitekim, 1988 yazında Azerbaycanlı aydınlar Baltıklar’da kurulan “Halk Cephesi”ni örnek alarak Azerbaycan Halk Cephesi’nin (AHC) temellerini atmıştır. Ülke çapında yönetim aleyhine mitinglerin artması ve iktidarın giderek AHC’nin eline geçmesi, parçalanma tehlikesini hissetmeye başlayan Kremlin’i tedirgin etmişti. Söz konusu sürecin sonunda 24 Aralık 1988’de Bakü ve 17 ilde sıkı yönetim ilan edilmiştir. 6 Mayıs 1989’da Sovyetler Birliği Bakanlar Kurulu Dağlık Karabağ’da bulunan devlet kurumlarını Azerbaycan’ın egemenliğinden çıkaran bir karar almıştır. Moskova’nın kurduğu Dağlık Karabağ yönetiminin Bakü ile bağlarını koparması, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne karşı Ermenistan’ın fiilî ambargo uygulamaya başlaması Azerbaycan’da siyasi ortamın tekrar gerilmesine yol açmıştır. Bu gergin ortamda, Temmuz 1989’da Bakü’de AHC’nin kuruluş kongresi yapılmış ve AHC programında kendini “Azerbaycan’da bütün alanlarda köklü demokratikleşmeyi ve yeniden yapılandırmayı savunan toplumsal bir teşkilat” olarak tanımlamıştır.


Azerbaycan’da Siyasi Gerilimin Tırmanması ve 20 Ocak Olayları


Aralık 1989’da AHC Azerbaycan’da fiilen iktidarı ele geçirmiştir. Ülkedeki fabrikalarda uzun süreli grevlerin yaşanması ve ulaşım sisteminin durma noktasına gelmesi Sovyetler Birliği’nin yalnız Azerbaycan’da değil, bütün Güney Kafkasya’da ekonomik ve siyasi kontrolünü zayıflatmaya başlamıştır. 2 Aralık’ta da AHC Sovyetler Birliği’nden ayrılacaklarını ve bağımsız Azerbaycan için mücadeleyi başlattıklarını açıklamıştır.
AHC ile birlikte Azerbaycan’da komünist yönetime karşı örgütlü mücadelenin başlaması, Azerbaycan Komünist Partisi Lideri Abdurahman Vezirov’a karşı parti içindeki muhalefetin Moskova yönetimini kışkırtması, Dağlık Karabağ olayları ve Azerbaycan’dan çıkartılan Ermeniler yüzünden ülkede siyasi gerilimin artması ile birlikte 15 Ocak 1990’da Moskova yönetimi Dağlık Karabağ ve bazı bölgelerde sıkı yönetim uygulamaya karar vermiştir. 19 Ocak’ta da Bakü’de sıkı yönetim ilan edilmiştir. Bu sıkı yönetimden hemen sonra halkın bu karara uymaması, Bakü’de Ermenilere zulüm yapıldığı iddialarının ortaya atılması, AHC’nin iktidarı ele geçirmesi ve Sovyetler Birliği-İran sınırının açılması gerekçe gösterilerek 20 Ocak’ta Sovyet ordusu Bakü’ye girmiştir. Azerbaycan’da iktidarı tekrar ele geçirmek isteyen Sovyet Ordusu’na direniş sonucunda resmî açıklamalara göre 143 kişi ölmüş, 750 kişi yaralanmış, 400 kişi gözaltına alınmıştır.
20 Ocak Olayları Son Değil Başlangıç Oldu
20 Ocak 1990’da meydana gelen çatışmalar, Azerbaycan bağımsızlık mücadelesinin sindirilmesini sağlayamamış, aksine milliyetçilik hareketlerini güçlendirmiştir. 22-24 Ocak tarihleri arasında şehitler için yas tutulmuş ve 22 Ocak’ta Şehitler Hıyabanı’na defnedilmiştir. AHC’nin ülke çapında giderek güçlenmesi ile birlikte Azerbaycan’da Sovyet dönemine ait isimler, heykeller, armalar vb. izler kaldırılmaya başlanmış, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 28 Mayıs 1918 tarihinin Azerbaycan Devlet Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. 19 Ağustos 1991’de Moskova’da Gorbaçov’a karşı yapılan darbe girişimine de ilk tepki gösteren örgütlerden biri AHC olmuştur. Moskova’daki başarısız darbe girişimi diğer Sovyet cumhuriyetlerinde olduğu gibi Azerbaycan’ın da bağımsızlık sürecini hızlandırmıştır. Nitekim, 18 Ekim 1991’de Azerbaycan Devletinin Bağımsızlığına İlişkin Anayasa Aktı kabul edilmiş ve 29 Aralık’ta referanduma gidilerek Azerbaycan Yüksek Sovyeti’nin 18 Ekim 1991 tarihli bağımsızlık kararı onaylanmıştır.


Sonuç


17. yıldönümü anılan 20 Ocak 1990 olayları, Moskova’nın Azerbaycan’da kontrolü sağlama girişimlerinin sonuncusu ve Sovyet tanklarının 1956'da Budapeşte'ye, 1964'te Prag'a girmesinden sonra girdiği son başkent olmuştur. Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin son kilometre taşı olan 20 Ocak, millî kimliğin yeniden ortaya çıkmasına da katkıda bulunmuştur.



http://www.dervisan.com/yazi2/ermenifoto.html



...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder