4 Haziran 2016 Cumartesi

ALMAN PARLAMENTOSU 1915 ERMENİ SOYKIRIM TASARISINI KABUL ETTİ,




ALMAN PARLAMENTOSU  1915 ERMENİ SOYKIRIM TASARISINI KABUL ETTİ,


02 HAZİRAN 2016

http://www.ayintarihi.com/

Hürriyet Gazetesi, s.26

Alman Parlamentosu, Türkiye’nin karşı çıktığı tartışmalı sözde “Ermeni soykırım tasarısı”nı, neredeyse oybirliğiyle onayladı. 631 üyeli Alman Parlamentosu’ndan tasarıya karşı sadece 1 hayır, 1 de çekimser oy çıktı. Oylama öncesi yapılan tartışmada konuşmacılar, 100 yıl önce yaşanan olaylardan bugünkü Türkiye ve Türk hükümetinin sorumlu olmadığını vurguladılar. 




Oturumu açan Meclis Başkanı Norbert Lammert, “ Parlamento, tarihçiler komisyonu değil. Mahkeme hiç değil. 



DOSTLUGA SOYKIRIM GÖLGESİ DÜŞTÜ

Ama hoş olmayan soruları ve cevapları da göz ardı edemez. Hele bir de Ermeni ve öteki Hristiyan azınlıklara 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda işlenen soykırımda Alman İmparatorluğu’nun da suçu varsa, hiç göz ardı edemez. ” Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına konuşan Rolf Mützenich, dönemin Alman diplomatlarının Osmanlı’da yaşanan bu olaylar üzerine yazılar gönderdiğini, 
Almanya’nın buna sessiz kaldığını söyledi. Sol Parti adına konuşan Gregor Gysi, Almanların Namibya’daki Herrero soykırımının da parlamentoya getirilmesi gerektiğini belirtti. Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) adına konuşan Franz Josef Jung, ‘soykırım’ iddialarına Pontuslu Rumları da kattı. Tasarının mimarı Yeşiller adına konuşan Cem Özdemir, Türkleri Talat veya Cemal Paşa’yla değil, onların emirlerini yerine getirmeyen, “ Biz Ermenilerin kılına dokundurtmayız ” diyen Kütahya ve Konya valilileriyle gurur duymaya çağırdı. 
Tartışmaların ardından tasarı kabul edilirken CDU’dan Ekonomi ve Mali Komisyon üyesi Bettina Kudla “Hayır”, yine CDU’dan Ulaştırma Komisyonu üyesi Oliver Wittke “Çekimser” oy kullandı.



http://www.ayintarihi.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder